Lækkert sortiment af franske hvidvine

Fransk hvidvin er en type vin, der fremstilles af druer, der primært dyrkes i Frankrig. De mest almindelige sorter af fransk hvidvin er Chardonnay, Sauvignon Blanc og Chenin Blanc. Selv om hver druesort producerer sin egen smag og stil af vin, kan man lave nogle generelle betragtninger om franske hvidvine.

Franske hvidvine har en tendens til at være lettere i kroppen end rødvine, og de har ofte mineralske noter eller subtile frugtsmagninger. Mange af dem har også en sprød syre, der passer godt til forskellige slags retter. Chardonnay er f.eks. en fyldig fransk hvidvin, der kan spænde fra tunge fadlagrede versioner på egetræ til lyse citrusvine fra rustfri ståltanke. Sauvignon Blanc kan være blomstret og græsklædt med smag af grønne frugter som æbler og pærer; eksempler fra Loire-dalen har ofte en mineralitet, der kommer til udtryk i slutningen. Chenin Blanc har tendens til at have højere syreindhold end andre franske hvidvine vine, hvilket gør den til et fremragende valg til mad. Afhængigt af hvor den er dyrket, kan den give frodige stenfrugtaromaer og -smag som f.eks. ferskner og abrikoser eller mere magre urteagtige noter, der minder om peberfrugter eller jalapeños.

Når du køber Fransk hvidvin, er det værd at overveje appellationen eller regionen, hvor den er produceret – hver enkelt af dem har særlige karakteristika, der er forbundet med jordbund og klima. Det kølige klima nær Chablis bringer f.eks. et højt syreniveau frem i lokale Chardonnays, mens alkoholniveauet er moderat; omvendt er Riesling fra Alsace kendt for at være mellemfyldig med et højere sukkerindhold end andre stilarter. Ud over de populære sorter, der er nævnt ovenfor, findes der mange andre mindre kendte franske hvidvine som Colombard, Clairette Blanche, Ugni Blanc (også kaldet Trebbiano), Mauzac (også kaldet Blanquette), Pinot Gris (også kaldet Tokay Pinot Gris), Viognier (en specialitet fra Rhône-dalen), Gros Plant du Pays Nantais (en sauvignon blanc, der ligner sauvignon blanc) og Melon de Bourgogne (som producerer Muscadet).

Ved siden af den smagsprofil, der typisk er forbundet med hver enkelt sort, er der en underliggende rigdom, der er unik for Frankrig: århundreders traditioner inden for vindyrkning kombineret med moderne fremskridt inden for vinfremstillingsteknologi. Dette gør det muligt for vinproducenterne at fremstille intenst smagfulde vine, der afspejler det terroir – kombinationen af jordbundstyper og mikroklimaer i en given region – hvorfra de stammer. Derfor giver det ofte mere kompleksitet at søge efter specifikke appellationer, når man køber franske hvidvine, end hvis man vælger en flaske udelukkende på grundlag af druesorten alene.