Naturen har positive effekter på helbredet – også indefra.

At føle sig i kontakt med naturen har stor betydning for menneskers trivsel, og faktisk er alene det at have en grøn udsigt godt for os. I en glasbygning kan man både se ud på det grønne og omgive sig med det indenfor. Malerier af skov, blomster, hav og marker. Romaner med naturen som væsentlig biperson. Og danske sange om forårets gennembrud, sommerens lys eller efterårets smukke farver.

De forskellige kunstneriske genrer er fyldt med eksempler på naturens betydning, og i dag ved forskere, at bl.a. frisk luft, grønne og blå naturomgivelser eller bare udsigt til noget grønt er gavnligt for os. Ifølge undersøgelser betyder fornemmelsen af at være i kontakt med naturen mere og mere for danskere.

Men i praksis behøver det ikke foregå udendørs for inden døre kan man sagtens opnå samme effekt, hvilket er værdifuldt, fordi mange af os i det daglige lever uden kontakt med naturen. Moderne mennesker er mindre udenfor, end tidligere generationer var, og det er ikke så godt for vores helbred. Mange mennesker er dog mere eller mindre bevidst klar over, at naturen har positive effekter. Nogle af overskrifterne i aviserne i de seneste par år har været, at danskerne har en længsel efter at komme tættere på naturen igen, at antallet af vinterbadere vokser, og at flere og flere dyrker motion i det fri.